Botwinka

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.

  • 60 min

Składniki:

  • Bulion mięsno-warzywny:
    żeberka wieprzowe 400 g
    2 młode marchewki
    1 pietruszka
    mały seler
    kawałek pora
    opalona cebula
    2 małe czerwone buraki
    Warzywa do zupy ::
    pęczek botwinki z buraczkami
    1 marchewka
    1 mały pęczek koperku
    Dodatki :
    pieprz czarny
    sól
    sok z cytryny
    śmietana
    2 jajka ugotowanie na twardo
    szczypta cukru
    6 ziemniaków
    mała cebula
    100 g wędzonego surowego boczku

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsno-warzywny wywar.

    Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut.
    Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut.

    Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut.

    Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem.
    Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy