W sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.
60 min
Składniki:
Bulion mięsno-warzywny:
żeberka wieprzowe 400 g
2 młode marchewki
1 pietruszka
mały seler
kawałek pora
opalona cebula
2 małe czerwone buraki
Warzywa do zupy ::
pęczek botwinki z buraczkami
1 marchewka
1 mały pęczek koperku
Dodatki :
pieprz czarny
sól
sok z cytryny
śmietana
2 jajka ugotowanie na twardo
szczypta cukru
6 ziemniaków
mała cebula
100 g wędzonego surowego boczku
Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut.
Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut.
Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem.
Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem.
Komentarze