Botwinka z ziemniaczkami na żeberkach

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Warto wykorzystać sezon na świeżą botwinkę i przygotować z niej zupę, bo jest naprawdę pyszna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -2 pęczki botwinki
    -0,5 kg żeberek
    -1 kg ziemniaków
    -1 pęczek włoszczyzny
    -1 pęczek koperku
    -3 ząbki czosnku
    -200 ml śmietany 18%
    -2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -2 listki laurowe
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
    -1 łyżeczka cukru
    -sok z połowy cytryny
    -świeżo zmielony pieprz do smaku
    -3 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Dania główne

Botwinka z ziemniaczkami na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i dzielimy na cienkie paski. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumują zdejmujemy pianę i gotujemy 10 minut.
  • 2. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte ząbki czosnku, włoszczyznę, pół pęczka koperku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy 40 minut.
  • 3. Z zupy wyławiamy zieleninę, por, seler i pietruszkę (zostawiamy tylko mięso, marchew i czosnek). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i buraczki z botwinki, oraz posiekane drobno liście botwiny. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i cukier, wlewamy sok z cytryny. Gotujemy 20 minut.
  • 4. Po tym czasie zupę doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy drobno posiekany pozostały koperek. Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować