Botwinka z ziemniakami

5 (187 ocen)

Taką zupę z dodatkiem przypieczonych plasterków ziemniaków, pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

  • 1.5 litra rosołu
    2 pęczki botwinki
    1 łyżka masła
    ząbek czosnku
    1 młoda cebula
    natka pietruszki
    koper
    sok z cytryny
    100 ml śmietany ( dałam kremówkę)
    pieprz
    sól
    cukier
    kilka ugotowanych ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Botwinka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie 1. Po umyciu osobno pokroić małe buraczki, łodygi i liście. Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę same buraczki.
  • Smażenie 2. Cebulę i czosnek drobno pokroić dodać do buraczków.
  • Smażenie 3. Dodać drobno pokrojone łodygi i krótko przesmażyć. Zalać szklanką rosołu, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować 2-3 minuty.
  • Gotowanie 4. Na koniec dodać pokrojone liście i zagotować.
  • Rosół ze śmietaną 5. Resztę rosołu doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę.
  • Zupa z zieleniną 6. Połączyć buraczki z rosołem ze śmietaną i zagotować. Posypać natką pietruszki i koperkiem. Ziemniaki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano. Zupę podawać z kilkoma plasterkami ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować