Botwinka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po umyciu osobno pokroić małe buraczki, łodygi i liście. Na patelni rozgrzać masło i smażyć chwilę same buraczki.
2.Cebulę i czosnek drobno pokroić dodać do buraczków.
3.Dodać drobno pokrojone łodygi i krótko przesmażyć. Zalać szklanką rosołu, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować 2-3 minuty.
4.Na koniec dodać pokrojone liście i zagotować.
5.Resztę rosołu doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę.
6.Połączyć buraczki z rosołem ze śmietaną i zagotować. Posypać natką pietruszki i koperkiem. Ziemniaki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano. Zupę podawać z kilkoma plasterkami ziemniaków.
Komentarze