Botwinka - jarzynka

4.5 (159 ocen)

Pyszny wiosenny dodatek do drugiego dania :)

Składniki:

  • 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    cukier
    sok z cytryny
    płaska łyżka mąki
    1-2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki Jarzynka

Botwinka - jarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie płuczemy. Łodygi i liście drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
  • 2. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy buraczki dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy sól i cukier do smaku, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Dodajemy sok z cytryny do smaku (jarzynka ma być słodko - kwaśna), oprószamy mąką, mieszamy, dodajemy koperek,ewentualnie podlewamy odrobiną wody. Chwilę gotujemy i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować