1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao (nie miałam gorzkiego, więc dałam Nesqicka dlatego spód ma tak jasny kolor). Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 25 - 30 minut.
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem . Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut.,dodać palmę do gotującej się masy kokosowej.
Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia(nie miksować,bo zrobi się rzadkie).
Biszkopt przekroić na 2 części.Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową.Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu.
Zrobić polewę (na parze): rozpuścić 1 czekoladę mleczną i pół gorzkiej w 3-4 łyżkach mleka.Polewę wylać na ciasto.
Komentarze