Bożonarodzeniowy piernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jego smak i aromat są doskonałe. Pasuje nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie inne okazje.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 jajek
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● łyżka kakao
    ● łyżeczka przyprawy do piernika
    Masa: 1,5 kostki masła
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● czekolada piernikowa
    ● 4 łyżki wódki
    ● cukier puder
    ● bakalie
    ● szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bożonarodzeniowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.
  • 2. Masa: zagotowujemy szkl. mleka. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę roztapiamy, studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając budyń, a następnie czekoladę. Mieszamy z wódką, cukrem pudrem i cynamonem.
  • 3. Blaty ciasta przekładamy 3/4 masy. Resztę masy wykładamy na wierzch. Ciasto dekorujemy bakaliami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Zamiast na mleku, budyń można ugotować na soku owocowym. Wówczas nie dodajemy cukru pudru i cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować