Ciasto błota missisipi z orzechami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto z mąki, kakao, masła, cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 żółtkiem. Schłodzić w lodówce około 30 min.
2.Orzechy ziemne podprażyć na patelni i posiekać. Ciepłe wymieszać z masą kajmakową.
3.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wystudzić. Pozostałe 3 jajka i białko ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę, śmietanę 18% lub jogurt, łyżkę kakao.
4.Kruche ciasto wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku około 20 min w 200 stopniach.
5.Na spód ciasta wyłożyć orzechy z masą kajmakową. Wylać masę czekoladową i piec około 30- 40 min w niższej temperaturze. Wystudzić.
6.Ubić śmietanę 12% ze śnieżką lub samą śmietanę 30%. Wyłożyć na ciasto, udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Porady
Do ciasta nie należy dawać dużo cukru, ponieważ masa kajmakowa jest bardzo słodka.
Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Komentarze