Blok mięsny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Nikt nie lubi marnować jedzenia. Zrobiłam zbyt dużo sosu do spaghetti i był kłopot, ale tylko przez chwilę.Dodałam żelatynę i powstał pyszny blok.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
    czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    słoik pomidorów w zalewie solnej ( mój własny ) - 1/2 l
    100 g koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    łyżka parmezanu
    1/2 łyżki cukru
    łyżka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki bazylii
    sól, pieprz czarny mielony

    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki oleju do smażenia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Blok mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać pokrojony drobno czosnek. Dodać mięso i smażyć przez chwile.
    Dodać pomidory wraz z zalewą i dusić ok 15 min pod przykryciem.
    Dodać koncentrat pomidorowy , ketchup, cukier, zioła, pieprz i sól.
    Jeszcze chwilę dusić.
    Dodać żelatynę . Dobrze wymieszać , żeby się rozpuściła.
    Naczynie wyłożyć folią spożywczą i przełożyć mięso. Wystudzić. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort mięsny

To może cię zainteresować