Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ciasto nauczyłam się robić od mojej mamy, z którą zawsze lubię przyrządzać coś dobrego.Ten przepis zobaczyłam u niej w zeszycie, w którym ma zapisane swoje sprawdzone przepisy. To ciasto, które zobaczyłam bardzo mnie zaciekawiło i od razu zabrałam się do pracy.

  • 55 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 4 jajka
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 łyżka masła
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    - 1 tabliczka czekolady (gorzkiej, mlecznej lub z bakaliami)
    - 1 łyżkę wody ( przegotowanej)
    - 2 łyżki cukru
    - 1/2 kostki masła
    - 2 żółtka
    POLEWA:
    - 6 kostek czekolady białej
    - 1 czubata łyża margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Żółtka ubić mikserem z cukrem pudrem , dodać mąki z proszkiem i kakaem, dodać rozpuszczone masło (ostudzone). Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać na blachę i piec 25min. w temperaturze 180*C.
    Upieczone, ciepłe przekroić na 3 równe części i odstawić do ostudzenia.
  • 2. KREM:
    Masło zmiksować z żółtkami, dodać wodę wymieszaną z cukrem. Potem dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Ciasto układać warstwami. Po każdej warstwie nałożyć krem, prócz tej ostatniej.
  • 3. POLEWA:
    Czekoladę rozpuścić z margaryną w ciepłej kąpieli ( nie gotować).
    Gdy polewa będzie już gotowa polać nią ciasto. Można np. posypać na wierzch wiórkami kokosowymi..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować