Niespodzianką jest tutaj dodatek białej czekolady, której nie widać a mimo to sprawia, że blok ma zupełnie inny, jeszcze słodszy i bardziej kuszący smak niż ten tradycyjny.
2 godz.
Składniki:
-400 g mleka w proszku
-200 g masła
-150 g herbatników
-100 g rodzynek
-100 g białej czekolady dobrej jakości
-2 łyżki gorzkiego kakao
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mleka
Blok czekoladowy z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy, dodajemy pokrojone masło i połamaną białą czekoladę i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do rozpuszczonej masy dodajemy stopniowo cukier ciągle mieszając, następnie tak samo postępujemy z kakao.
2.Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy dopóki nie pozbędziemy się grudek. Do zmiksowanej masy dodajemy połamane herbatniki i rodzynki i mieszamy. Można też ugniatać ręcznie, ponieważ masa robi się bardzo elastyczna.
3.Całość wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm lub do małej keksówki i schładzamy w lodówce przez około 1,5 godziny.
Komentarze