Blok czekoladowy z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niespodzianką jest tutaj dodatek białej czekolady, której nie widać a mimo to sprawia, że blok ma zupełnie inny, jeszcze słodszy i bardziej kuszący smak niż ten tradycyjny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -400 g mleka w proszku
    -200 g masła
    -150 g herbatników
    -100 g rodzynek
    -100 g białej czekolady dobrej jakości
    -2 łyżki gorzkiego kakao
    -1 szklanka cukru
    -0,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy Herbaty

Blok czekoladowy z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy, dodajemy pokrojone masło i połamaną białą czekoladę i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do rozpuszczonej masy dodajemy stopniowo cukier ciągle mieszając, następnie tak samo postępujemy z kakao.
  • 2. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy dopóki nie pozbędziemy się grudek. Do zmiksowanej masy dodajemy połamane herbatniki i rodzynki i mieszamy. Można też ugniatać ręcznie, ponieważ masa robi się bardzo elastyczna.
  • 3. Całość wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm lub do małej keksówki i schładzamy w lodówce przez około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Herbatniki Kakao Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować