Blok czekoladowy z polewą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przesłodki deser bez pieczenia; jego wykonanie jest tak nieskomplikowane, że nawet kulinarni debiutanci sobie poradzą

  • 60 min

Składniki:

  • 200g herbatników
    Pół kostki masła
    2 tabliczki gorzkiej/deserowej czekolady
    1 tabliczka białej czekolady
    100g orzechów włoskich
    50g orzechów laskowych
    100g rodzynek

Blok czekoladowy z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać czekoladę gorzką/deserową, mieszać, by powstała jednorodna masa
  • 2. Herbatniki i orzechy podzielić na małe kawałeczki, wsypać wraz z rodzynkami do otrzymanej masy, wymieszać
  • 3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać jej wierzch, odstawić, by wystygła
  • 4. Białą czekoladę rozpuścić i polać nią wystudzony blok. Całość schłodzić. Blok będzie najlepszy po 2-3 godzinach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy