Blok czekoladowo - kawowy

4.49 (193 ocen)

  • 3 godz.

Z racji tego, że jest to mój 100 przepis dodany w serwisie zapraszam Was na ciasto :-) Słodziutkie w sam raz do kawki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    ¾ szkl. mleka
    2,5 szkl. mleka w proszku
    3 płaty wafla
    4 łyżki rodzynek
    pół dużej paczki herbatników Petit Buerre lub 2 małe (herbatniki szkolne)

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    3 szkl. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    kostka masła
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:
    2 opakowania delicji
    migdały w płatkach (ok. 2-3 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Blok czekoladowy

Blok czekoladowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukry i kakao zagotować i ostudzić. Dodawać stopniowo mleko w proszku (ja użyłam miksera) i zmielone herbatniki. Domieszać łyżką rodzynki. Wafel wyciąć na wymiar blaszki, wyłożyć masę przykryć drugim waflem.
  • 2. Biszkopt orzechowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Krem: 1,5 szkl. mleka gotujemy z cukrem. W tym czasie pozostałe mleko, mąki i żółtka dokładnie ze sobą łączymy (najlepiej mikserem). Wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie zimny ucieramy z masłem (masło powinno mieć temp. pokojową) powoli wlewamy zimną kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody.
  • 4. Przełożenie:
    placek z mlekiem w proszku – masa kawowa – delicje – masa kawowa – biszkopt orzechowy – cienka warstwa masy - migdały

Porady

Możemy pominąć delicje. Na wierzchu możemy zrobić tradycyjna polewę. Moja blaszka ma wymiary 23x38 cm. Do masy z mlekiem w proszku możemy dodać dowolne bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować