Blok rybny z buraczaną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą.
Buraki obrać ze skórki,zalać wodą dodać plasterek chrzanu,ziele angielskie i liść laurowy,ugotować do miękkości.
Buraki wyjąć,ostudzić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Gorący wywar przecedzić,odlać 1 szklankę dodać sól do smaku i rozpuścić w nim żelatynę,dodać starte buraki i wymieszać.
Galaretkę buraczaną wylać do foremki i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
2.Kostki rybne,skropić sokiem z cytryny,opószyć solą i białym pieprzem,obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju,ostudzić.
3.Ogórki pokroić w kostkę.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu,przełożyć do miski,dodać posiekany koperek,oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
4.Stężałą galaretkę buraczaną posmarować cienko majonezem na tym ułożyć usmażone kawałki ryby,rybę cienko posmarować majonezem i położyć na niej pokrojone ogórki,ogórki posmarować cienko majonezem i położyć na nich równomiernie kaszę lekko dociskając.
Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy blok stężeje,wyłożyć go na talerz,dnem do góry i udekorować natką pietruszki i liśćmi buraka.
Komentarze