Blok serowy z 3 rodzajami czekolady - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ser dzielimy na 3 części. Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrami na puszystą pianę, żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody, gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy. Do każdej miseczki z serem dajemy po równo żelatynę, następnie wlewamy do 1 miski białą czekoladę, do 2 mleczną, a do 3 gorzką. Dokładnie mieszamy. Śmietankę po równo dzielimy na masy i dokładnie mieszamy z serem.
2.Brytfanki 30 x 11 wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masy serowe w kolejności:
gorzka czekolada
mleczna czekolada
biała czekolada
Wierzch wykładamy herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.
3.Najlepiej na następny dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy je z brytfanek do góry nogami. Każdą z pozostałych czekolad roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nimi blok serowy. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie komponują się ze sobą warstwy serowe. SMACZNEGO!!!
Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZĄ 2 BLASZKI O WYMIARACH
30 X 11
Komentarze