Blondie karmelowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne blondies o smaku karmelowym z dodatkiem prażonych migdałów i kokosu. Wspaniałe ciasto na niedzielę, które w konsystencji przypomina brownie. Ciasto łatwe w pieczeniu, aczkolwiek trzeba uważać aby je za bardzo nie przypiec. Lepsze "niedopieczone" blondies niż suche.

  • 45 min

Składniki:

  • 125 g masła, stopione
    200 g brązowego cukru
    2 łyżki likieru cointreau
    2 duże jajka
    1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
    180 g mąki
    1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g prażonych migdałów i grubo pokrojonych
    30 g kokosowych wiórków
    75 g białej czekolady, grubo pokrojonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Blondie karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść masło razem z cukrem i odrobiną soli. Dodaj likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj aby się nie oparzyć. Ostudź lekko po czym dodaj jajka lekko ubijając mikserem.
  • 2. Wymieszaj mąkę z proszkiem, migdałami, kokosowymi wiórkami, czekoladą i dodaj do masy maślanej lekko mieszając szpatułką.
  • 3. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o boku 20 cm wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20- 25 minut.
  • 4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki

Porady

To ciasto łatwo przypiec, więc lepiej je kontrolować za pomocą patyczka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować