BŁĘKITNA LAGUNA

4.5 (155 ocen)

Bardzo smaczne, orzeźwiające ,pięknie wyglądające na stole ciasto.Polecam zwłaszcza na uroczystości dla dzieci.Dzieci uwielbiają bowiem żelki, widok takiego ciasta zachęci każdego do posmakowania.

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    1/2 szk.cukru
    1/2 szk.mąki tortowej
    1/2 szk.kartoflanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka kakao
    - szczypta soli
    SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA WARSTW
    200 ml.dżemu z jeżyn lub czarnej porzeczki
    500 ml.słodkiej śmietany 36
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka niebieska
    30 dkg.miękkich żelek w kształcie rybek
    4 śmietan fix
    8 tartaletek mini / małe babeczki do nadziewania o średnicy 5 mm./
    15 dkg.borówek amerykańskich
    1 mała kiść winogron różowych
    1 mała kiść winogron zielonych
    12 szt.moreli suszonych
    6 rurek waflowych bez nadzienia
    - kilka listków melisy do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Ciągle ubijając wsypać cukier.Dodać żółtka wymieszane z olejem i octem.Zmniejszyć obroty miksera ,wsypać porcjami wymieszane i przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • błękitna laguna 2. 2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy kwadratowej o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Do pozostałego ciasta wsypać kakao,wymieszać i polać nim białe ciasto.Za pomocą patyczka od szaszłyków delikatnie wymieszać z ciastem białym aby powstało marmurkowe ciasto.
  • błękitna laguna 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30 min.Przestudzić.
  • błękitna laguna 4. Przestudzone ciasto przeciąć na połowę.Dolną część ciasta ułożyć w tortownicy,posmarować dżemem.
  • błękitna laguna 5. Drugą połowę ciasta przeciąć jeszcze raz na połowę i jedną częścią przykryć dżem.
  • błękitna laguna 6. W cieście ponacinać nożem małe otworki i włożyć w nie część żelek.
  • błękitna laguna 7. Zalać warstwą śmietanową.0,25 l. śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan fiksami,połączyć z przestudzoną jedną galaretką cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody.Przykryć trzecią częścią biszkoptu.
    W każdym rogu wbić w ciasto po 3 rurki waflowe,po bokach ułożyć pokrojone w ćwiartki i połówki winogron i wstawić do lodówki na 10 min.
  • błękitna laguna 8. Pozostałą śmietanę ubić z śmietan fiksami i połączyć z przestudzoną drugą galaretką cytrynową.Wylać na ciasto.wdusić w śmietanę babeczki do 3/4 wysokości.Każdą babeczkę nadziać borówkami,winogronem i połówkami moreli.Na pozostałej warstwie śmietany wdusić pozostałe rybki i ułożyć dekoracyjnie owoce.Wstawić na 10 min do lodówki.
    W 300 ml. gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i tężejącą polać owoce w babeczkach i część pozostałej powierzchni ciasta.
  • błękitna laguna 9. Całość zalać tężejącą galaretką niebieską rozpuszczoną w 400 ml.gorącej wody.
  • błękitna laguna 10. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • błękitna laguna 11. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować