Bliny z mandarynkami - Блины с мандарином

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bliny można podawać na tysiąc różnych sposobów. Oto jeden z nich.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka (duże): 2 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - mąka: 2 łyżki
    - mandarynki w zalewie (puszka 175g): 1 sztuka
    - sok z mandarynki (wyciśnięty z 1 sztuki): 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - skorka z cytryny (otarta): 1 łyżeczka
    - likier mandarynkowy (można go zastąpić wódką): 2 łyżki
    - cukier (1/4 szklanki): 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bliny z mandarynkami - блины с мандарином - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować syrop mandarynkowy: odcedzić mandarynki z zalewy. Zalewę zagotować wraz z pozostałymi składnikami syropu. Gotowanie powinno trwać ok. 20 minut, aż syrop wyraźnie zgęstnieje. Po tym czasie przełożyć do niego odcedzone wcześniej mandarynki. Odstawić z ognia.
  • 2. Przygotować blinki: jajka ubić na puch, dodać cukier - ubić. (można także osobno utrzeć żółtka z cukrem, ubić pianę i delikatnie wmieszać ją do żółtek). Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
  • 3. Blinki smażyć na małej patelni, posmarowanej niewielką ilością masła, po 1 minucie (do 1,5 minuty) z każdej strony. Blinki na patelni należy przewracać bardzo ostrożnie na drugą stronę - łatwo jest je uszkodzić, zbyt gwałtowne ich odwrócenie może spowodować także ich opadnięcie.
  • Bliny z mandarynkami 4. Podawać na ciepło z ciepłym syropem i cząstkami mandarynek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować