Bliny z mandarynkami - блины с мандарином - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować syrop mandarynkowy: odcedzić mandarynki z zalewy. Zalewę zagotować wraz z pozostałymi składnikami syropu. Gotowanie powinno trwać ok. 20 minut, aż syrop wyraźnie zgęstnieje. Po tym czasie przełożyć do niego odcedzone wcześniej mandarynki. Odstawić z ognia.
2.Przygotować blinki: jajka ubić na puch, dodać cukier - ubić. (można także osobno utrzeć żółtka z cukrem, ubić pianę i delikatnie wmieszać ją do żółtek). Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
3.Blinki smażyć na małej patelni, posmarowanej niewielką ilością masła, po 1 minucie (do 1,5 minuty) z każdej strony. Blinki na patelni należy przewracać bardzo ostrożnie na drugą stronę - łatwo jest je uszkodzić, zbyt gwałtowne ich odwrócenie może spowodować także ich opadnięcie.
4.Podawać na ciepło z ciepłym syropem i cząstkami mandarynek.
Komentarze