Bliny ziemniaczane

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 - 5 ziemniaków
    - 2 szalotki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 jajko
    - 4 czubate łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 3 g suchych drożdży
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bliny

Bliny ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
  • 2 2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
  • 3 3. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
  • 4 4. Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

    Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować