Bliny ziemniaczane

4.5 (143 ocen)

Placuszki ziemniaczane inaczej. Z dodatkiem zaczynu drożdżowego, dzięki któremu są puszyste i lekkie. polecam ze śmietaną i cukrem

Składniki:


  • zaczyn:
    50 ml mleka
    10 g drożdży
    2 szczypty cukru
    oraz:
    750 g ziemniaków
    1 jajko
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Bliny ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić.

    Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce lub w robocie.

    do ziemniaków dodać zaczyn, jajko, odrobinę soli, wymieszać.

    Wsypać obie mąki i wymieszać ponownie.

    Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy.
    Podawać ze śmietaną i cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować