Bliny gryczane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam bliny gryczane.. zwłaszcza, ze szpinakiem :)

  • 30 min

Składniki:

  • 800 ml napoju sojowego naturalnego
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki gryczanej
    sól
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

    450g szpinaku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100g sera feta
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia

Bliny gryczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bliny gryczane ze szpinakiem 1. Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy.
  • 2. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy napój sojowy naturalny, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku
  • 3. Dodajemy stopniowo mąkę tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany).
  • 4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając.
  • 5. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia)
  • 6. Na małej patelni smażymy blinki. Podajemy ze szpinakiem.

Komentarze

Podobne przepisy