Są trochę procochłonne, jednak cóż - czego się nie robi dla takiego niepowtarzalnego smaku. Najlepiej smakują zimą bowiem ich tradycja związana jest z obchodami Maslenicy.
Bliny gryczane - buckwheat blinis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak zrobić bliny?
- dodaj do jednej szklanki mleka drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 min.
- wsyp do miski mąkę gryczaną i pszenną, sól, dodaj mleko, żółtka, roztopione masło, rozczyn z drożdży i staranie wymieszaj, ciasto powinno mieć rzadką konsystencję
- odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 - 50 min., ciasto w tym czasie powinno wyrosnąć i podwoić objętość
- ubij białka, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj, odczekaj 5-10 min.
- kładź na rozgrzany tłuszcz łyżkę ciasta i smaż na złoty kolor z każdej strony
Bliny z łososiem i śmietaną
- na każdą blinę połóż łyżkę śmietany, kawałek łososia i trochę kawioru, śmietankę można lekko podgrzać, przy diecie możesz zatąpić jogurtem
- można też bliny podać na słodko z powidłami, jabłkami i śmietaną
Komentarze