Bliny gryczane - Buckwheat blinis

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Są trochę procochłonne, jednak cóż - czego się nie robi dla takiego niepowtarzalnego smaku. Najlepiej smakują zimą bowiem ich tradycja związana jest z obchodami Maslenicy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej (duża szklanka)
    5-6 łyżek mąki pszennej
    20 g drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    3 żółtka
    2 białka
    2 łyżki stopionego masła
    2 szklanki letniego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bliny gryczane - buckwheat blinis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić bliny?

    - dodaj do jednej szklanki mleka drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 min.
    - wsyp do miski mąkę gryczaną i pszenną, sól, dodaj mleko, żółtka, roztopione masło, rozczyn z drożdży i staranie wymieszaj, ciasto powinno mieć rzadką konsystencję
    - odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 - 50 min., ciasto w tym czasie powinno wyrosnąć i podwoić objętość
    - ubij białka, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj, odczekaj 5-10 min.
    - kładź na rozgrzany tłuszcz łyżkę ciasta i smaż na złoty kolor z każdej strony


    Bliny z łososiem i śmietaną

    - na każdą blinę połóż łyżkę śmietany, kawałek łososia i trochę kawioru, śmietankę można lekko podgrzać, przy diecie możesz zatąpić jogurtem
    - można też bliny podać na słodko z powidłami, jabłkami i śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować