Bliny gryczane na słodko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smak mojego dziecinstwa, uwielbiam je jesc z dzemem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dkg maki pszennej,
    5 dkg drozdzy,
    10 dkg maki gryczanej,
    1 litr mleka,
    3 jaja,
    olej do smarowania patelni,
    1 łyzeczka soli,
    1 łyzeczka cukru

Bliny gryczane na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka wkruszamy drozdze, plaska lyzeczke soli i cukru.Drozdze rozcieramy, dosypujemy przesiana make gryczana i połowę maki pszennej.Odstawiamy na 10 mniut w cieple miejsce.
  • 2. Po 10 minutach dosypujemy pozostala mąkę i wbijamy jaja.Ucieramy az powstanie lekkie ciasto przylegajace do łyżki.Odstawiamy na godzine.
  • 3. Malą patelnie smarujemy olejem, rozgrzewamy.Wlewamy łyzką ciasto, smażymy na rumiano z obu stron.Bliny powinny miec 1 cm grubosci, a smazenie powinno trwac ok 2 minut.
  • 4. Podajemy na ciepło lub zimno.Mozna bliny posmarowac dzemem lub polac roztopionym masłem.

Porady

Proporcje mąki pszennej i gryczanej można modyfikowac w zaleznosci od smaku jaki nam odpowiada.Czasem robie z mąkami pół na pół.Wowczas bliny maja smak bardziej gryczany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy