Bliny gryczane na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do letniego mleka wkruszamy drozdze, plaska lyzeczke soli i cukru.Drozdze rozcieramy, dosypujemy przesiana make gryczana i połowę maki pszennej.Odstawiamy na 10 mniut w cieple miejsce.
2.Po 10 minutach dosypujemy pozostala mąkę i wbijamy jaja.Ucieramy az powstanie lekkie ciasto przylegajace do łyżki.Odstawiamy na godzine.
3.Malą patelnie smarujemy olejem, rozgrzewamy.Wlewamy łyzką ciasto, smażymy na rumiano z obu stron.Bliny powinny miec 1 cm grubosci, a smazenie powinno trwac ok 2 minut.
4.Podajemy na ciepło lub zimno.Mozna bliny posmarowac dzemem lub polac roztopionym masłem.
Porady
Proporcje mąki pszennej i gryczanej można modyfikowac w zaleznosci od smaku jaki nam odpowiada.Czasem robie z mąkami pół na pół.Wowczas bliny maja smak bardziej gryczany.
Komentarze