Przepis znalazłam kiedyś w książce kucharskiej. Zmodyfikowałam go odrobinę i powstało coś pysznego. Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Można je jeść następnego dnia wystarczy odgrzać na parze...
45 min
Składniki:
szklanka mąki gryczanej (gdy nie ma jej pod ręką można zmielić w malakserze kaszę gryczaną(odpowiednią ilość)- nie musi być miał)
szklanka mąki pszennej
5dag drożdży
3/4 szkl.ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
2 żółtka
1,5 łyżki stopionej margaryny
sól, 1/2 łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
Bliny mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia
Do miski wsypujemy mąki dodajemy żółtka, wodę oraz mleko. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do reszty składników. Wyrabiamy ciast najlepiej mikserem na jednolita masę. Na sam koniec dodajemy sól oraz rozpuszczona letnia margarynę i znów krótko miksujemy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron by były rumiane.
Komentarze