Bliny na słodko

4.48 (147 ocen)

  • Łatwy

W Rosji smaży się je w dużych ilościach w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post. Bliny to lekkie, puszyste drożdżowe placuszki, które doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - mleko ciepłe: 400 mililitrów
    - drożdże suszone: 2 łyżeczki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bliny na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bliny na słodko 1. Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
  • Bliny na słodko 2. Nagrzewamy patelnię, wlewamy odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżką nalewamy partie ciasta i smażymy małe placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy pod przykryciem.
  • Bliny na słodko 3. Podajemy z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować