Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.300 g mąki przesiac przez sitko, dodac masło oraz cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść. Podzielic na dwie części, zawinąc w folie i włożyc na pół godziny do lodówki.
2.Cukier, mąkę, sól i cynamon wymieszac razem w misce. Świeże borówki umyc pod bieżącą wodą i osuszyc. Następnie wymieszac razem z posypką.
3.Piekarnik rozgrzac do 190 stopni C. Jedną częśc kruchego ciasta ułożyc w okrągłej foremce o średnicy ok. 25cm i włożyc do piekarnika na 10min. W międzyczasie drugą częśc ciasta wyjac z lodówki i rozwałkowac, a następnie wyciac długie paski. Na podpieczony kruchy spód wysypac borówki wymieszane z posypką i położyc po kawałku masła na górę. Paski z kruchego ciasta układac w kratkę. Piec około 30min w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Komentarze