Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami

4.49 (192 ocen)

  • 60 min

Przepis pochodzi od mojej koleżanki z Chicago, jest szybki i prosty, a placek jest fantastyczny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy ok. 25cm
    Nadzienie:
    *pół szklanki cukru
    *3 łyżki mąki
    *szczypta soli
    *pół łyżeczki cynamonu
    *500g borówek
    Kruche ciasto:
    *300g mąki
    *200g masła
    *100g cukru pudru
    *2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto 1. 300 g mąki przesiac przez sitko, dodac masło oraz cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść. Podzielic na dwie części, zawinąc w folie i włożyc na pół godziny do lodówki.
  • Borówki z posypką 2. Cukier, mąkę, sól i cynamon wymieszac razem w misce. Świeże borówki umyc pod bieżącą wodą i osuszyc. Następnie wymieszac razem z posypką.
  • Placek przed pieczeniem 3. Piekarnik rozgrzac do 190 stopni C. Jedną częśc kruchego ciasta ułożyc w okrągłej foremce o średnicy ok. 25cm i włożyc do piekarnika na 10min. W międzyczasie drugą częśc ciasta wyjac z lodówki i rozwałkowac, a następnie wyciac długie paski. Na podpieczony kruchy spód wysypac borówki wymieszane z posypką i położyc po kawałku masła na górę. Paski z kruchego ciasta układac w kratkę. Piec około 30min w piekarniku nagrzanym do 190oC.

Porady

Placek można podawac na ciepło z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować