Błyskawiczna tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rabarbar ogrodowy jest źródłem witaminy A, C, E, potasu i kwasu foliowego.Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy.Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    7 łodyg rabarbaru
    3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
    cukier puder do posypania

Błyskawiczna tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem.
    Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem
    i smażyć około 10 minut stale mieszając.
    Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy