Rabarbar ogrodowy jest źródłem witaminy A, C, E, potasu i kwasu foliowego.Surowy rabarbar nie jest polecany do spożycia ze względu na szkodliwy kwas szczawiowy.Jednak po obróbce termicznej posiada on właściwości antyrakowe i pomaga w odchudzaniu.
60 min
Składniki:
1 ciasto francuskie
7 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru (lub według własnego smaku)
cukier puder do posypania
Błyskawiczna tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę 32x11 cm wyłożyć ciastem.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę około 0,5 cm, włożyć do garnka, posypać cukrem
i smażyć około 10 minut stale mieszając.
Wyłożyć rabarbar na ciasto, udekorować paskami ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze