BŁYSKAWICZNE CIASTO SEROWE Z BRZOSKWINIAMI

4.5 (179 ocen)

  • 45 min

Tym razem ciasto serowe połączyłam ze słodkim serowym nadzieniem i brzoskwiniami – wyszło genialnie!Ciasto swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy sernikiem a zapiekanką – koniecznie spróbujcie!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * masło – 250 g

    * ser biały półtłusty – 250 g

    * maka pszenna – 250 g

    * cukier – 3 łyżki

    * sól -1 szczypta

    NADZIENIE:

    * ser biały półtłusty – 250 g

    * żółtko – 1 szt

    * cukier – 0,5 szkl

    * wanilia – 1 laska

    * skórka z cytryny – 1 szt

    * brzoskwinie – 5 szt

    * jajko – 1 szt

    LUKIER:

    * cukier puder – 0,5 szkl

    * sok z cytryny- 3 łyżki

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Ser biały mielimy lub przecierany przez sitko.

    Masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, dodajmy zmielony twaróg i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta, składamy w kopertę i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt.

    NADZIENIE:

    Obrane brzoskwinie kroimy w plastry.

    Ser biały ucierany z żółtkiem, skórką startą z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii.

    LUKIER:

    Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny cały czas mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Nadzienie serowe rozsmarowujemy na środku ciasta, układany na nim pokrojone brzoskwinie

    Boki ciasta nacinamy w paseczki i zaplatamy tworząc ozdobny warkocz.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok 30 minut.

    Polewany obficie lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować