2,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. maślanki
1/2 szkl. oleju
3 jajka
Owoce- nie za dużo bo w cieście zrobi się zakalec: wystarczy tyle żeby przykryć ciasto
kruszonka- 15dag masła lub margaryny, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wiórków kokosowych.
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wrzucić do miski suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia) i wymieszać.
Dodać maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników (tak jak na ciasto mufinki).
Piekarnik rozgrzać do 175C. Blachę wysmarować margaryną i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki ( przekrojonym do góry)
Zrobic kruszonkę : włożyć do miski masło i dodać mąkę, cukier i wiórki Zagnieść i zrobić z tego okruchy . Posypać wierzch ciasta.Piec ok 40min.
Komentarze