Błyskawiczny indyk w kostkę

4.98 (143 ocen)

Danie pyszne i proste do przygotowania nawet przez niedzielnego kucharza

Składniki:

  • 90 dkg.filetu z indyka
    4 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki śmietany 18%
    1 mała cebula
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,ostra papryka mielona,mąka do zagęszczenia,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Błyskawiczny indyk w kostkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Błyskawiczny indyk w kostkę 1. Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę.Mięso polać sosem sojowym,posypać przyprawami,wymieszać i odstawić na 30 min.do lodówki.
  • Błyskawiczny indyk w kostkę 2. Na patelni rozgrzać olej,włożyć mięso i opiekać do zrumienienia podlewając gorącą wodą.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć.
  • Błyskawiczny indyk w kostkę 3. Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa,zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami,wlać śmietanę już nie gotować.
  • Błyskawiczny indyk w kostkę 4. Podawać z ziemniakami z wody,ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą gryczaną w/g upodobań z ulubionym dodatkiem.

Porady

Mięso można przyprawić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować