Brownie bez mąki z batatem

0 (0 ocen)

  • 25 min

To moje pierwsze ciasto mocno czekoladowe, bez mąki ale z batatem. Ciasto wyszło bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. No i bardzo szybko zniknęło z talerza.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma:20x 25 cm
    1 batat około 50 dag
    2 duże jajka
    ½ szklanki masła klarowanego
    ½ szklanki kakao
    1/3 szklanki cukru trzcinowego
    3 łyżki zmielonych migdałów
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie bez mąki z batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieramy, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z mokrymi składnikami (z jajkami i roztopionym masłem). W osobnej misce mieszamy suche składniki (cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę). Na końcu dodajemy zmielone wiórki migdałowe –dodajemy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto ma być gęste. Masę wylewamy do prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, masa ma wypełniać ok. ½ -1/3 foremki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut w tej temperaturze. Po otwarciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone i jak potrzeba wstawiamy jeszcze na 5-10 minut. Ciasto studzimy, polewamy stopionymi czekoladami w kąpieli wodnej, posypujemy delikatnie zmielonymi wiórkami migdałowymi.

Porady

1.zamiast zmielonych migdałów można dodać zmielone wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować