BROWNIE Z CIECIERZYCY Z MUSEM Z CUKINII, GALARETKĄ I PIANKĄ JOGURTOWĄ

0 (0 ocen)

Brownie z ciecierzycy powala na kolana. Jest wilgotne, ciężkie i pomimo braku czekolady jest mocno czekoladowe. Mus z cukinii i puree z dyni smakuje jak nic innego. 100 g to tylko 83 kcal!

Składniki:

  • Ciasto:

    240 g ciecierzycy z puszki ( waga po odsączeniu)
    1 jajko
    20 g kakao
    30 g ksylitolu
    80 g jogurtu naturalnego
    100 ml mleka 1,5%
    Szczypta cynamonu
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    20 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    Mus z cukinii:

    240 g cukinii ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki puree z dyni
    Galaretka cytrynowa+200 ml wody

    Pianka jogurtowa:

    150 g jogurtu greckiego
    1 łyżeczka żelatyny
    Skórka otarta z grejpfruta
    Galaretka cytrynowa+ 450 ml wody

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Brownie Desery Mus Musy

Brownie z ciecierzycy z musem z cukinii, galaretką i pianką jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p8lxxj 1. Ciasto:
    Ciecierzyce odsączyć na sicie i zostawić na kilka minut. Następnie przełożyć do dzbanka blednera, dodać jogurt i miksować. W trakcie miksowania dodawać mleko i dokończyć blendowanie na gładko. W miseczce wymieszać mąkę, kakao oraz sodę i proszek do pieczenia, oraz cynamon, odłożyć na bok.
  • image-19ry6mx 2. Żółtko oddzielić od białka. Do żółtek dodać ksylitol i utrzeć na jasny puszysty krem.
  • image-0fkypnj 3. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki.
  • image-08fu4fd 4. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • image-05e1o4h 5. Mus:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Cukinię umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Wydrążyć nasiona i pokroić drobno. Przełożyć do garnka, podlać odrobinę wodą i udusić do miękkości. Zdjąć z ognia i ciepłe zmiksować blenderem.
  • image-0dwdvn6 6. Dodać puree z dyni ( dynię obrać, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę, upiec w piekarniku do miękkości , a następnie zmiksować. Można również ugotować dynię do miękkości w małej ilości wody i również dokładnie zmiksować). Wymieszać oba musy.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając trzepaczką stopniowo dodawać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby mus wstępnie stężał.
  • image-0uw5sed 7. Pianka jogurtowa:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Podzielić na dwie porcje: 300 i 200g.
    Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać otartą skórkę z grejpfruta i wymieszać. Cienkim strumieniem dodawać galaretkę i dokładnie wymieszać.
  • 8. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć ciasto. Zapiąć obręcz tortownicy. Ostrożnie wlać tężejący mus z cukinii. Odstawić na 15-20 minut do lodówki. Następnie wlać galaretkę i znów wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać piankę jogurtową i odstawić do lodówki na 4-5 godzin do całkowitego stężenia. Ewentualnie udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Porady

* w brownie zamiast ksylitolu można użyć cukru białego lub trzcinowego w ilości ok 60-70 g * galaretki mogą być również w kolorze pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cukinia Dynia Jogurt grecki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować