Brownie z batatów - czekoladowe ciasto (paleo)

4.48 (200 ocen)

Czekoladowe ciasto, które jest szybkie i proste w przygotowaniu a w dodatku idealne dla bezglutenowców i osób unikającyh białego cukru.

Składniki:

  • 1 średni batat ( około 300-400g)
    2 duże jajka
    ½ szklanki oleju kokosowego
    ½ szklanki ciemnego kakao (nie słodzonego)
    ½ szklanki miodu
    3 łyżki czubate mąki kokosowej
    2 łyżeczki esktraktu waniliowego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z batatów - czekoladowe ciasto (paleo) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i 2 żółtkami (osobno zółtka i białka ). Pianę ubić na sztywno ze szczypta soli.
  • 2. Dodać kakao i mąką kokosowa wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wyłożyć do kwadratowej foremki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni celcjusza i piec około 30-40 min. Po 30 min sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  • 4. Gorace ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować