Czekoladowe ciasto, które jest szybkie i proste w przygotowaniu a w dodatku idealne dla bezglutenowców i osób unikającyh białego cukru.
Składniki:
1 średni batat ( około 300-400g)
2 duże jajka
½ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki ciemnego kakao (nie słodzonego)
½ szklanki miodu
3 łyżki czubate mąki kokosowej
2 łyżeczki esktraktu waniliowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Brownie z batatów - czekoladowe ciasto (paleo) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Batata obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i 2 żółtkami (osobno zółtka i białka ). Pianę ubić na sztywno ze szczypta soli.
2.Dodać kakao i mąką kokosowa wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wyłożyć do kwadratowej foremki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni celcjusza i piec około 30-40 min. Po 30 min sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
4.Gorace ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Komentarze