brownie z bananami

4.5 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

zainspirowałam się blogiem "Moje ekspresje kulinarne" i powstało mega czekoladowe brownie z plasterkami bananów.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki,
    2/3 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%),
    1/3 tabliczki mlecznej czekolady,
    4 jajka "L",
    2/3 szklanki cukru (użyłam pół na pół cukier trzcinowy i dark muscovado),
    150 g masła,
    2 łyżki kakao,
    szczypta soli,
    1 banan.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą i odstawić do wystygnięcia (uważać aby do miski z czekoladą nie dostała się woda, a także sprawdzić czy dno miski nie dotyka wody, ważne!).
  • 2. W misie miksera ubić na puch jajka, dodając do nich cukier. Następnie, powolutku dolewać masę czekoladową. Gdy jajka połączą się z czekoladą, dodać przesianą mąkę z kakao, szczyptę soli i wymieszać łyżką, do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Banana pokroić w plasterki, które następnie poukładać na cieście (jak się komu podoba, można ułożyć tak, aby na przewidywaną porcję brownie przypadał jeden plasterek banana, jak u mnie).
    Piec w 170*C około 30 minut. Po tym czasie, niezwłocznie, wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować