Brownie z orzechami włoskimi, żurawiną i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy na dworze wcześnie robi się ciemno i pogoda nie dodaje otuchy - robię to brownie, które swą słodyczą, zapachem i doskonałym smakiem, poprawia nastrój, nawet w pochmurny dzień :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    100 g gorzkiej czekolady
    30 g kakao
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    3 jajka
    ½ szklanki cukru brązowego
    ½ szklanki cukru białego
    50 g orzechów włoskich
    50 g suszonej żurawiny
    20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6 łyżek płatków jaglanych
    ½ szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie z orzechami włoskimi, żurawiną i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
  • 2. Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.
  • 3. Jajka ubijamy z cukrami (aż będą puszyste, około 3miuty), następnie dodajemy czekoladę z olejem i ubijamy chwilę mikserem na małych obrotach.
  • 4. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie chwilkę miksujemy na małych obrotach.
  • 5. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 15–18 minut (z termoobiegiem) w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  • 6. Po przestygnięciu kroimy na dowolne kawałki.

Porady

Gotowe brownie możemy posypać starą na tarce czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować