Brownie z masą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy
Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy.
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami.
Formę 20x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem- patyczek będzie mokry, ale nie powinno być na nim ciekłego ciasta)
masa:
Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy mleko w proszku, ekstrakt miętowy i opcjonalnie barwnik,a następnie lekko studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy krem marshmallow, odstawiamy na kilka minut,a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, przestudzoną masą polewamy wierzch ciasta.
Komentarze