BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM.

0 (0 ocen)

Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem.Topowy zestaw,który zawsze się sprawdza.

Składniki:

  • na blaszkę ok. 20x30 cm

    1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki wrzącej wody
    50 g masła
    50 g gorzkiej czekolady
    1/3 szklanki kakao
    1/4 szklanki wódki żołądkowej gorzkiej miętowej
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    2 żółtka
    2.5 szklanki cukru
    1.75 szklanki mąki + szczypta soli
    pęczek mięty
    50g czekolady mlecznej
    50g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie z miętą i alkoholem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewam w garnuszku wrzątkiem. Dodaję masło i podgrzewam całość,
    aby się rozpuściło. Zdejmuję z palnika.Następnie wrzucam połamaną gorzką czekoladę, a kiedy i ona się rozpuści,
    wsypuję kakao i dokładnie mieszam. Na końcu wlewam alkohol.
  • 2. Wbijam jajka, dodaję żółtka. Masa nie może być gorąca, aby białko się nie ścięło.
    Za pomocą trzepaczki dokładnie mieszam, aby powstała jednolita masa.
    Wlewam olej, znów mieszam. Wsypuję cukier, dokładnie mieszam.
  • 3. Następnie przesiewam mąkę z solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera).
    Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki
    wrzucam do masy, mieszam całość.
  • 4. Formę (20 x 30 cm ) wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto,
    wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika.

    Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.

Porady

Kawa sprawia, że czekoladowy smak staje się intensywniejszy. Ciągną się w smakowity sposób (bo to klasyczne brownies typu "chewy"), a to za sprawą odpowiednio zbilansowanej ilości kwasów tłuszczowych i nienasyconych. Stąd w przepisie obecność także oleju. Ale nie zaprzątajmy sobie już tym głowy, tylko pochłaniajmy wszystkimi zmysłami te niebotycznie zmysłowe brownies pachnące, w moim przypadku, świeżą miętą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować