Brownies pachnące pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe połączenie kremowego ciasta z czekolady i pomarańczy na kruchym, ciasteczkowym spodzie to na pewno dobry wybór dla każdego łasucha na chłodne popołudnia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników kakaowych
    100g masła
    230 masła

    Ciasto:
    230g gorzkiej czekolady z pomarańczą (min kakao70% kakao; jeśli nie mamy czekolady z pomarańczą można dodać skórki pomarańczowe)
    3 jajka
    200g cukru
    1 łyżka aromatu pomarańczowego

    Polewa:
    100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    kilka plastrów pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownies pachnące pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Rozdrobnić herbatniki na pył. Masło rozpuścić na małym ogniu. Odstawić na 3min do lekkiego ostudzenia. Po przestudzeniu dodać do rozdrobnionych herbatników i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową, ciasteczkową masą wykleić dno tortownicy i odstawić na 30min do lodówki.
  • 2. Ciasto:
    Masło i połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić w rondlu na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aby czekolada się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać cukier i aromat pomarańczowy (jeśli nie mamy czekolady z kawałkami pomarańczy dodać skórki pomarańczowe). Połączyć składniki i odstawić na kilka minut do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubić na pianę jajka. Do masy jajecznej dodać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 40 min aż wierzch ciasta będzie kruchy (w środku powinno być nadal mokre). Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić nad parą wodną. Wylać na ostudzone ciasto i przyozdobić plastrami pomarańczy. Można również zetrzeć na małych oczkach skórkę pomarańczy i posypać nią ciasto.
    Smacznego!

Porady

Do ciasta można dodać również orzechy, będą się świetnie komponowały z czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest zupełnie zimne dlatego dobrze jest pozostawić je na cała noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować