Brokuły pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest to potrawa intensywna w smaku i zapachu dzięki mieszance świeżych ziół a przy tym bardzo szybka do przygotowania i co najważniejsze bardzo smaczna.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 brokuł
    - makaron pene
    - 80g Łososia norweskiego wędzonego
    - 3 serki topione (łososiowe)
    - 2 ząbki czosnku
    - 10 pomidorków koktajlowych
    - 15dg sera żółtego
    - Świeże oregano
    - Świeża bazylia
    - Sól
    - Pieprz

Brokuły pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły rozdzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie 4-5 minut. Wyciągnąć brokuły i w tej samej wodzie gotować makaron na,,al.Dente’’. W rondelku roztopić serki topione, dodawać wodę z gotującego się makaronu tak, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu jednocześnie doprawiając solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Wszystko wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron i wymieszać go z wcześniej rozdrobnionym łososiem. Całość zalewamy roztopionymi serkami. Na wierzch układamy brokuł i gdzieniegdzie pomidorki koktajlowe następnie przykrywamy plastrami sera żółtego (na krzyż). Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180C.

Porady

Zamiast wędzonego łososia możemy użyć wędzonego boczku i będzie również pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy