Pożywne danie jednogarnkowe w wersji wege. Orzechy istotnie wzbogacają potrawę o wartościowe białko i zdrowe tłuszcze, jak również nadają przyjemnego smaku.
Składniki:
2 torebki suchego brązowego ryżu (2 x 100 g)
500 g selera naciowego
4 nieduże marchewki (4 x 100 g)
¼ niedużego selera korzeniowego (120 g)
1 większa biała cebula (100 g)
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej mięty
1 puszka konserwowych pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
100 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
200 g naturalnego serka kremowego fromage 25,1% tłuszczu
½ szklanki bulionu warzywnego lub domowego rosołu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Brązowy ryż z warzywami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodając oliwę, wsypać kurkumę, kolendrę, kumin, cynamon oraz pieprz cayenne, dołożyć czosnek z cebulą. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Marchewkę i seler korzeniowy obrać – pokroić w kostkę. Seler naciowy (natkę także) drobno pokroić. Do zawartości garnka dołożyć marchewkę i oba selery, dodać orzechy. Całość krótko przesmażyć (2 – 3 min).
3.Następnie wlać bulion/rosół oraz dołożyć pomidory z puszki. Dusić 20 – 25 min, co jakiś czas mieszając.
4.Do zawartości garnka dodać ugotowany ryż, bazylię i miętę – wymieszać.
Dołożyć serek fromage i ponownie wymieszać. Potrawę podgrzewać jeszcze kilka min, na końcu doprawić do smaku.
5.Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, osączyć.
Komentarze