Brązowy ryż z warzywami i orzechami

4.5 (182 ocen)

Pożywne danie jednogarnkowe w wersji wege. Orzechy istotnie wzbogacają potrawę o wartościowe białko i zdrowe tłuszcze, jak również nadają przyjemnego smaku.

Składniki:

  • 2 torebki suchego brązowego ryżu (2 x 100 g)
    500 g selera naciowego
    4 nieduże marchewki (4 x 100 g)
    ¼ niedużego selera korzeniowego (120 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 puszka konserwowych pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
    100 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    200 g naturalnego serka kremowego fromage 25,1% tłuszczu
    ½ szklanki bulionu warzywnego lub domowego rosołu
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Brązowy ryż z warzywami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brązowy ryż z warzywami i orzechami 1. Cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodając oliwę, wsypać kurkumę, kolendrę, kumin, cynamon oraz pieprz cayenne, dołożyć czosnek z cebulą. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Brązowy ryż z warzywami i orzechami 2. Marchewkę i seler korzeniowy obrać – pokroić w kostkę. Seler naciowy (natkę także) drobno pokroić. Do zawartości garnka dołożyć marchewkę i oba selery, dodać orzechy. Całość krótko przesmażyć (2 – 3 min).
  • Brązowy ryż z warzywami i orzechami 3. Następnie wlać bulion/rosół oraz dołożyć pomidory z puszki. Dusić 20 – 25 min, co jakiś czas mieszając.
  • Brązowy ryż z warzywami i orzechami 4. Do zawartości garnka dodać ugotowany ryż, bazylię i miętę – wymieszać.
    Dołożyć serek fromage i ponownie wymieszać. Potrawę podgrzewać jeszcze kilka min, na końcu doprawić do smaku.
  • 5. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, osączyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować