cudowny, przepyszny deser!!!!! bardzo bardzo mocno czekoladowy i słodki. niektórzy obawiają się surowych jaj. Ja się nie boję, zresztą w końcu na coś trzeba umrzeć ;):) a nie ma to jak słodka śmierć...:):)
Brazylijski mus czekoladowy..... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połamaną czekoladę wrzuć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuszcza schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno.
2.Jajka myjemy w gorącej wodzie, osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną ciepłą czekoladę i dokładnie mieszamy ( trzeba to zrobić w miarę szybko aby nie było grudek).
3. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy do dekoracji), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godz, by się mocno schłodził.
4.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi...
Komentarze