Brazylijskie „pierożki” z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć kurczaka, cebulę, czosnek, kostki bulionowe, sól, pieprz i masło. wlać 4 szklanki wody i gotować aż kurczak będzie miękki. Wyjąć piersi, a gdy nieco przestygną drobno je posiekać. Zagotować 3 szklanki bulionu w którym gotował się kurczak. Wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając gotować przez minutę. Gdy ciast przestygnie dodać dwa żółtka i zagniatać aż powstanie masa bez grudek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra. Szklanką wycinać kółka. Na każdym kółku ułożyć porcję kurczaka oraz serka. Skleić brzegi nadając im kształt kurzych udek. "Udka" panierować w białkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Komentarze