Brazylijskie „pierożki” z kurczaka

4.48 (155 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Brazylia: Brazylijskie „pierożki” z kurczaka / Coxinhas de Galinha

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi kurczaka: 3 sztuki
    - cebula (posiekana): 0.5 sztuki
    - Ząbki czosnku (posiekane): 2 sztuki
    - masło: 6 łyżek
    - kostki bulionowe z kurczaka: 2 sztuki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - mąka: 3 szklanki
    - serek kremowy: 25 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta (do panierowania): 1 szklanka
    - olej (do głębokiego smażenia): 1 litr
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brazylijskie „pierożki” z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć kurczaka, cebulę, czosnek, kostki bulionowe, sól, pieprz i masło. wlać 4 szklanki wody i gotować aż kurczak będzie miękki. Wyjąć piersi, a gdy nieco przestygną drobno je posiekać. Zagotować 3 szklanki bulionu w którym gotował się kurczak. Wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając gotować przez minutę. Gdy ciast przestygnie dodać dwa żółtka i zagniatać aż powstanie masa bez grudek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra. Szklanką wycinać kółka. Na każdym kółku ułożyć porcję kurczaka oraz serka. Skleić brzegi nadając im kształt kurzych udek. "Udka" panierować w białkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować