O fasoli przypominamy sobie, gdy brakuje nam do pierwszego i zimą, kiedy lubimy jeść ciężkie, tłuste potrawy – zastępuje z powodzeniem mięso. Po jej zjedzeniu jesteśmy syci przez długie godziny.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- sucha biała fasola (Fasolę moczymy w wodzie przez noc.): 25 dekagramów
- listki laurowe: 2 sztuki
- goździki: 2 sztuki
- ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- majeranek (suszony): 2 łyżki
- cukier brązowy jasny: 1 łyżka
- pomidory krojone: 2 sztuki
- koncentratu pomidorowego (1 słoiczek): 1 sztuka
- kostki rosołowe drobiowe: 4 sztuki
- suszone grzyby: 4 sztuki
- por pokrojony w plastry: 0.5 sztuki
- marchew pokrojona w kosteczkę: 2 sztuki
- pietruszka pokrojona w kostkę: 2 sztuki
- seler-korzeń: 0.25 sztuki
Bretońska dla jaroszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z namoczonej przez noc fasoli odlewamy wodę. Zalewamy ją powtórnie tak, aby wody było więcej o jakieś 5 cm od fasoli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, zdejmujemy łyżką białe szumowiny. Wrzucamy listki laurowe, goździki, ziele angielskie, pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i krążki pora, suszone grzyby. Gotujemy przy uchylonej pokrywce ok. 20- 25 min. Następnie dodajemy rosołki warzywne, pieprz ziołowy, pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy ok. 15-20 min. Dodajemy majeranek, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dalej gotujemy 15-20 min. Ewentualnie do smaku doprawiamy kilkoma kroplami maggi. Podajemy w czarce lub głębokim talerzu. Jako dodatek może posłużyć nam kopiasta łyżka ugotowanej kaszy jaglanej, wówczas bretońską zupę fasolową możemy zjeść na obiadokolację.
Komentarze