Zapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami.
30 min
Składniki:
2 duże, czerstwe rogaliki
masło do posmarowania
1 szklanka mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru )
100 g świeżych truskawek
drzem truskawkowy
opcjonalnie płatki migdałów
cukier puder do posypania
Bread and butter pudding z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rogaliki kroimy na kromki, smarujemy je masłem. Okrągłą formę ( może być na tartę ) wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy jeden obok drugiego i lekko smarujemy dżemem truskawkowym.
2.Mleko mieszamy trzepaczką z jajkami, cukrami i budyniem.
Truskawki myjemy, obieramy i tniemy na plasterki, następnie układamy między rogalikami.
Tak przygotowane rogaliki zalewamy wymieszaną masą jajeczną i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów.
3.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C przez około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie a rogaliki przypieką.
Po wyciągnięciu lekko studzimy, pudding podajemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze