BREAD AND BUTTER PUDDING Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże, czerstwe rogaliki
    masło do posmarowania
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru )
    100 g świeżych truskawek
    drzem truskawkowy
    opcjonalnie płatki migdałów
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Bread and butter pudding z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qfwv15 1. Rogaliki kroimy na kromki, smarujemy je masłem. Okrągłą formę ( może być na tartę ) wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy jeden obok drugiego i lekko smarujemy dżemem truskawkowym.
  • image-1fromr7 2. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkami, cukrami i budyniem.
    Truskawki myjemy, obieramy i tniemy na plasterki, następnie układamy między rogalikami.
    Tak przygotowane rogaliki zalewamy wymieszaną masą jajeczną i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów.
  • image-0p482ov 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C przez około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie a rogaliki przypieką.
    Po wyciągnięciu lekko studzimy, pudding podajemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować