Chciałam wam zaprezentować Brioche maślaną bułeczką drożdżową ,która jest bardzo popularna we Francji. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Dziękuję , że mogłam z niego skorzystać .
2 godz.
Składniki:
Składniki na Brioche
300 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
4 jajka + roztrzepane 1 jajko do posmarowania brioszki przed pieczeniem
30 - 35 ml mleka (w temp. pokojowej)
40 g cukru
150 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
Brioche - maślana bułeczka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie zaczynu na Brioche
Do szklanki wlewny ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy 1 łyżeczkę cukru ( z tego 40 g bierzemy łyżeczkę cukru). Mieszamy do rozpuszczenia dodajemy do tego 2 łyżki mąki i mieszamy, powstaje gładka masa, zostawiamy ja na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Wykonie Brioche c.d :
Do misy wbijamy jaja ( temp. pokojowa). Wlewamy rozczyn do jaj i dodajemy cukier, mieszamy do połączenia.
3. Wsypujemy przesianą mąkę do mokrej masy i włączamy mikser ( końcówka hak).
4.
Kiedy ciasto nam się zmiksuje, dodajemy margarynę pokrojona w kostkę.
5.Kolo 10 minut miksowania i ciasto wyjdzie nam gładkie( ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujcie się tym takie ma być. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 12 godzin.
6.Następny dzień:
Wyjmujemy misę z ciastem z lodówki. Na stolnice silikonowa posypujemy mąką i wyjmujemy na to ciasto z misy, wyrabiamy je lekko. Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.
7.Ciasto podzieliłam na 9 części. Silikonową okrągłą formę wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, 9 kulek weszło. Zostawiłam ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką. Piekłam w 160 stopniach 25 minut. Ostudziłam na kratce.
Komentarze