Brioszki z musem warzywno-serowym

0 (0 ocen)

  • 55 min

Idealne na domowe przyjęcie dla znajomych.

  • 55 min

Składniki:

  • CIASTO,
    3 łyżeczki drożdży suchych instant,
    2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu,
    180 g margaryny miękkiej
    2 jajka,
    1 jajko do smarowania,

    MUS
    250 g sera białego twarogowego
    5 rzodkiewek
    1/2 pęczka szczypiorku
    4 łyżki śmietany,
    2 szczypty soli ziołowej
    2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
    mak do posypania brioszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Brioszki z musem warzywno-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże dodając 2 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    W dużej misce mieszamy makę z cukrem, jajkami ,a po chwili z wyrośnietymi drożdżami.
  • 2. Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy miekką margarynę.Wyrabiamy około 15 minut.
    Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
    Po tym czasie kształtujemy kulki średnicy 4 cm i wkładamy do foremek muffinek lub do foremek babeczek.
    Na każdej brioszce kładziemy mniejsza kulke ciasta.
    Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut do podrośnięcia.
    Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.
  • 3. MUS WARZYWNO - SEROWY.

    Rozdrabniamy rzodkiewki i szczypiorek za pomocą blendera. Następnie dodajemy ser, śmietanę i doprawiamy do smaku. Łączymy razem. Rozdrabniamy.

    Brioszki przekrawamy na pół.
    Mus nakładamy do szprycy i nakładamy na brioszki.
    Dekorujemy plastrem rzodkiewki i pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować