Brioszki to przesmaczne drożdżówki, które zachęcają do zjedzenia ich nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem, gdyż prezentują się znakomicie a wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu;)
2 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na około 18-20 sztuk:
40 g drożdży
50 g cukru trzcinowego drobnego
1 szklanka mleka
550 g mąki
1 łyżeczka soli
150 g margaryny
2 jajka
300 g jabłek prażonych
50g rodzynek
30 g skórki pomarańczowej
ewentualnie cukier do smaku
cukier perlisty do posypania
jajko do posmarowania brioszek
skórka pomarańczowa do dekoracji
Brioszki z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, w razie potrzeby dodajemy cukier aby były słodsze.
2.Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką.
3.Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
4.Margarynę rozpuszczamy.
5.Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki.
6.Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
7.Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 18-20 kawałków.
8.Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy, smarujemy jabłkami, zwijamy w rulon, każdy składamy na pół, nożem nacinamy od strony zgięcia do połowy a następnie rozkładamy ciasto trzymając je od spodu (nierozciętą końcówką do siebie) i rozchylając tak by utworzyło kształt serca.
9.Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy skórką pomarańczową, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Komentarze