Brioszki z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Brioszki to przesmaczne drożdżówki, które zachęcają do zjedzenia ich nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem, gdyż prezentują się znakomicie a wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu;)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:


  • Składniki na około 18-20 sztuk:
    40 g drożdży
    50 g cukru trzcinowego drobnego
    1 szklanka mleka
    550 g mąki
    1 łyżeczka soli
    150 g margaryny
    2 jajka

    300 g jabłek prażonych
    50g rodzynek
    30 g skórki pomarańczowej
    ewentualnie cukier do smaku

    cukier perlisty do posypania
    jajko do posmarowania brioszek
    skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brioszki z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, w razie potrzeby dodajemy cukier aby były słodsze.
  • 2. Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką.
  • 3. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
  • 4. Margarynę rozpuszczamy.
  • 5. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki.
  • 6. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 7. Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 18-20 kawałków.
  • 8. Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy, smarujemy jabłkami, zwijamy w rulon, każdy składamy na pół, nożem nacinamy od strony zgięcia do połowy a następnie rozkładamy ciasto trzymając je od spodu (nierozciętą końcówką do siebie) i rozchylając tak by utworzyło kształt serca.
  • 9. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy skórką pomarańczową, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować