Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

bardzo smaczne wydanie brukselki

Składniki:

  • 1/3 szklanki octu
    1/3 szklanki rodzynek
    500 g brukselki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól i czarny pieprz
    80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
    1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2. Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić.
  • 3. Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), usunąć zewnętrzne listki o ile to konieczne, przekroić na połówki.
  • 4. Na odpowiedniej wielkości blachę, wrzucić brukselka, polać oliwą, posolić popieprzyć. Wymieszać, ułożyć brukselki przecięciem do dołu. Piec, aż zmiękną i zrobią się lekko złote, przez 25 do 30 minut. w tym czasie można raz brukselki przewrócić.
  • 5. W międzyczasie obsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
  • 6. Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu.
    Na patelnię dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu do miękkości -5 do 6 minut. Dodać brukselkę, rodzynki, i boczek - wymieszać. Podawać ciepłe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować