Brukselka z żurawiną i orzechami

4.51 (154 ocen)

  • 30 min

Doskonała jako samodzielne danie, może też być dodatkiem do drugiego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g brukselki
    2 szalotki
    1 ząbek czosnku
    1/2 szkl orzechów włoskich
    50 g żurawiny
    2 łyżki oliwy
    1/3 szkl wody
    Pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  • 2. Szalotki i czosnek posiekać.
  • 3. Oczyszczoną, umytą brukselkę przeciąć na pół, mniejsze zostawić całe.
  • 4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać brukselkę i smażyć 5 minut, dodać szalotki i czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać żurawinę i wodę, doprawić i dusić 8 - 10 minut.
  • 5. Przed podaniem posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować