Brukselka z pomidorową potrawką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne jarskie danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g brukselki

    1 kg pomidorów
    1-2 czerwone papryki (u mnie dwie małe)
    1 duża cebula
    spora garść liści świeżego szpinaku
    sól, pieprz ziołowy
    czosnek granulowany
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka z pomidorową potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselki gotujemy bez przykrycia w osolonej wodzie al dente. Gdy będą już odpowiednie, zdejmujemy je z ognia i odlewamy.
  • 2. Pomidory, paprykę i cebulę myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do tego umyty świeży szpinak i całość wrzucamy na patelnię. Warzywa dusimy pod przykryciem, bez tłuszczu. Doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem i szczyptą cukru. Możemy w razie potrzeby lekko podlać wodą (ale niekoniecznie, bo pomidory przecież puszczą sok). Dusimy do miękkości.
  • 3. Gdy potrawka warzywna będzie już gotowa, wykładamy na talerz porcję potrawki, a na nią układamy brukselkę. Podajemy na ciepło z kawałkiem mięsa lub jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Cebula Papryka Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować