Brukselka z pomidorową potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselki gotujemy bez przykrycia w osolonej wodzie al dente. Gdy będą już odpowiednie, zdejmujemy je z ognia i odlewamy.
2.Pomidory, paprykę i cebulę myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do tego umyty świeży szpinak i całość wrzucamy na patelnię. Warzywa dusimy pod przykryciem, bez tłuszczu. Doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem i szczyptą cukru. Możemy w razie potrzeby lekko podlać wodą (ale niekoniecznie, bo pomidory przecież puszczą sok). Dusimy do miękkości.
3.Gdy potrawka warzywna będzie już gotowa, wykładamy na talerz porcję potrawki, a na nią układamy brukselkę. Podajemy na ciepło z kawałkiem mięsa lub jako samodzielne danie.
Komentarze