Moja wersja chrupiącej włoskiej przekąski oparta na pieczywie posmarowanym oliwą i roztartym czosnkiem z dodatkiem dojrzewających w słońcu świeżych pomidorów, aromatycznych oliwek i pachnącej świeżej bazylii.
30 min
Składniki:
1 bułka bagietka
3 pomidory
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
60g żółtego sera
sól
pieprz
świeża bazylia
kilka oliwek
Bruschetty ze świeżymi pomidorami i pachnącą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i odsączyć
z nadmiaru soku, a następnie wymieszać ze startym żółtym serem.
2.Bagietkę pokroić pod kątem na kromki o grubości około 1cm, skropić oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie na każdą kromkę nałożyć farsz z pomidorów i sera.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla do momentu aż kromki się zrumienią.
4.Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, posypać świeżą posiekaną bazylią i pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Komentarze